Zanim jednak napiszę Wam, jak skasowałam Klipsa, co zmajstrowałam w domu i jak sama siebie potrafię wciąż zaskakiwać, na pociechę zaserwuję Wam poświąteczną reminiscencję w postaci tarty, którą będę piec nie tylko w okresie Bożego Narodzenia. :-)
Inspiracją stał się dla mnie przepis z bloga Kolorowo-Torcikowo, jednak zastosowałam swoją wersję ciasta, dokładając do tego zestawu również dżem, bo sama tarta z masą wydała mi się mdła. Co z tego wyszło?
Przeczytajcie! :)
WYBITNIE DOBRA TARTA KORZENNA
Z MASĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
12 dag cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 kostka tłuszczu
4 żółtka
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
mały słoik dżemu o kwaskowym smaku (u mnie - wiśniowy)
Składniki na masę:
250 ml śmietanki SM Gostyń 30%
3 tabliczki białej czekolady
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić przez 1/2 godziny w lodówce. Następnie wałkujemy i wykładamy ciastem formę do tarty, zostawiając na boku kawałek ciasta do wykrojenia ozdób na wierzch.
Ciasto na tartę pieczemy ok. 30 minut w 170 stopniach Celsjusza, aż się ładnie zrumieni.
Z reszty ciasta wykrawamy po rozwałkowaniu ciasteczka do ozdoby - u mnie gwiazdki z racji świątecznej pory. ;) Pieczemy na małej blaszce - rumienią się po ok. 10 minutach.
Ciasto i ciastka studzimy.
Na tartę wykładamy cienką warstwę dżemu i odstawiamy na bok.
1/2 kg mąki
12 dag cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 kostka tłuszczu
4 żółtka
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
mały słoik dżemu o kwaskowym smaku (u mnie - wiśniowy)
Składniki na masę:
250 ml śmietanki SM Gostyń 30%
3 tabliczki białej czekolady
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić przez 1/2 godziny w lodówce. Następnie wałkujemy i wykładamy ciastem formę do tarty, zostawiając na boku kawałek ciasta do wykrojenia ozdób na wierzch.
Ciasto na tartę pieczemy ok. 30 minut w 170 stopniach Celsjusza, aż się ładnie zrumieni.
Z reszty ciasta wykrawamy po rozwałkowaniu ciasteczka do ozdoby - u mnie gwiazdki z racji świątecznej pory. ;) Pieczemy na małej blaszce - rumienią się po ok. 10 minutach.
Ciasto i ciastka studzimy.
Na tartę wykładamy cienką warstwę dżemu i odstawiamy na bok.
Czas na masę: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i nieco studzimy.
Śmietankę ubijamy na sztywno (dla łasuchów - można dodać trochę cukru), a następnie łączymy ze śmietanką.
Masą zalewamy tartę, wciskamy w nią ciastka i chłodzimy przez 2-3 godziny.
Śmietankę ubijamy na sztywno (dla łasuchów - można dodać trochę cukru), a następnie łączymy ze śmietanką.
Masą zalewamy tartę, wciskamy w nią ciastka i chłodzimy przez 2-3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz