niedziela, 24 marca 2013

Z WIEDŹMOWEJ KUCHNI: Francuskie róże z jabłkami

Uwielbiam dostawać kwiaty, choć - niestety - im jestem starsza, tym rzadziej mi się to przytrafia. Na szczęście zawsze mogę je sobie sama... upiec. Tak, tak, to nie pomyłka - dzięki pewnej magicznej recepturze nie muszę już czekać na łaskę i niełaskę wielbicieli. ;-) 

Jak to się robi? Zaklęcia są dwa. W pierwszym można skorzystać z tzw. gotowca, czyli ciasta francuskiego ze sklepu (np. z Biedronki - jest całkiem przyzwoite), w drugim - przygotować coś w rodzaju ciasta francuskiego w domu. Wybrałam drugą opcję, bo mam bardzo dobry przepis w zanadrzu. A efekty? Cóż, sprawdźcie sami...




FRANCUSKIE RÓŻE Z JABŁKAMI,
czyli bukiet pachnący cynamonem


Składniki na ciasto:

3,5 szklanki mąki
1 kostka margaryny
12,5 dag masła
3,5 łyżki oleju
250 ml śmietany 18%
cukier kryształ do posypania
1 jajko do posmarowania przed pieczeniem

Pozostałe składniki:

3-4 jabłka z czerwoną skórką
1 cytryna
1 szklanka wody
3 łyżki cukru
cukier i cynamon do posypania ciastek przed pieczeniem


Przygotowanie:

Margarynę siekamy z mąką, dodajemy olej i siekamy nadal. Wlewamy śmietanę i zagniatamy ciasto, które później chłodzimy przez około 2 godziny. 

Wodę z cytryną i cukrem doprowadzamy do wrzenia.
Jabłka dzielimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na cienkie plastry. Umieszczamy je w gorącej wodzie z cukrem i cytryną, a następnie podgrzewamy przez ok. 2 minuty, aż zmiękną.
Studzimy.

Ciasto wałkujemy na prostokąt, tniemy na paski długości ok. 25-30 cm.
Każdy pasek sypiemy cukrem i cynamonem, a następnie przy górnym brzegu układamy obok siebie wystudzone plasterki jabłek.
Następnie pasek zwijamy w rolkę, tak by powstała róża.
Czynność powtarzamy, aż... zabraknie ciasta. ;-)

Pieczemy w papilotkach do muffinów przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Zapewniam, że te kwiatki nie zdążą zwiędnąć. Są zbyt smaczne... ;-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz