poniedziałek, 25 marca 2013

Z WIEDŹMOWEJ KUCHNI: mazurkowa tradycja

W moim domu nigdy nie piekło się mazurków na Wielkanoc. Były baby - najróżniejsze! - i serniki, i makowce, i biszkopty z pianką - ale mazurki? Nie, nie, tego się nie jadało i basta. Dopiero bunt, wzniecony przez moją siostrzyczkę i mnie - wówczas jeszcze nastoletnią, bardzo początkującą kurę domową - sprawił, że nieco zmalał opór mamy wobec tych podejrzanych nowości rodem z kolorowych pisemek dla gospodyń. W końcu usłyszałyśmy od rodzicielki przyzwolenie: "Chcecie? No to sobie zróbcie!".

I zrobiłyśmy. 



Od tamtego czasu - a minęło już kilkanaście lat - jestem domową specjalistką od mazurków. A dziś zdradzam przepis na mój ulubiony - delikatny, kolorowy, łatwo dający się podzielić między domowych łasuchów... Zdjęcia są, rzecz jasna, archiwalne, bo w tym roku przyjemność pieczenia i dekorowania tych ciast zostawiłam sobie na piątek. Może jednak komuś przyda się ten prosty i inspirujący przepis - tak jak kiedyś przydał się mnie? :-)


MAZURKOWY ZAWRÓT GŁOWY 
czyli kolorowy mazurek w kratkę 


Składniki:
35 dkg masła 
12 dkg cukru pudru 
12 dkg obranych i posiekanych migdałów 
skórka otarta z 1 cytryny 
37 dkg mąki pszennej 
4 ugotowane i przetarte żółtka 
1 surowe żółtko 
szczypta soli 




konfitura (wiśniowa, truskawkowa lub z dyni) 1 polewa czekoladowa mleczna 
1 polewa czekoladowa biała 
1 polewa czekoladowa gorzka 
żelki - miśki 
płatki migdałowe 
rodzynki sułtańskie 
ananas kandyzowany 
papaja kandyzowana 
kolorowa posypka do ciast 
tłuszcz do natarcia i mąka do posypania blachy 

Przygotowanie: 

Masło utrzeć na puch, dodać cukier, migdały, skórkę z cytryny, mąkę, ugotowane żółtka i sól. Zagnieść porządnie ciasto i włożyć do lodówki na około 1,5 godziny. 
2/3 ciasta rozwałkować na grubość około 0,75 cm i wyłożyć na natartą tłuszczem oraz wysypaną mąką blachę. Z reszty ciasta uformować wałeczki i ułożyć z nich kratkę na cieście. Całość posmarować żółtkiem. 

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor (ostrożnie z termoobiegiem, bywa niebezpieczny).


Ostudzone ciasto ozdobić konfiturą, a następnie polewami czekoladowymi i wszystkim, co tylko lubimy. Najładniej wygląda w wersji "misz-masz", czyli wtedy, gdy w każdej kratce powstaje inny wzorek. 


Taki MAZURKOWY ZAWRÓT GŁOWY zachwyci najwybredniejszych gości, zarówno wyglądem, jak i smakiem, stając się prawdziwą ozdobą Świąt. :-)

Smacznego!

 


3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Te ugotowane żółtka tzn że na twardo?

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, na twardo - nadają ciastu super konsystencję. :)

    OdpowiedzUsuń