I zrobiłyśmy.
Od tamtego czasu - a minęło już kilkanaście lat - jestem domową specjalistką od mazurków. A dziś zdradzam przepis na mój ulubiony - delikatny, kolorowy, łatwo dający się podzielić między domowych łasuchów... Zdjęcia są, rzecz jasna, archiwalne, bo w tym roku przyjemność pieczenia i dekorowania tych ciast zostawiłam sobie na piątek. Może jednak komuś przyda się ten prosty i inspirujący przepis - tak jak kiedyś przydał się mnie? :-)
MAZURKOWY ZAWRÓT GŁOWY
czyli kolorowy mazurek w kratkę
Składniki: 35 dkg masła
12 dkg cukru pudru
12 dkg obranych i posiekanych migdałów
skórka otarta z 1 cytryny
37 dkg mąki pszennej
4 ugotowane i przetarte żółtka
1 surowe żółtko
szczypta soli
konfitura (wiśniowa, truskawkowa lub z dyni) 1 polewa czekoladowa mleczna
1 polewa czekoladowa biała
1 polewa czekoladowa gorzka
żelki - miśki
płatki migdałowe
rodzynki sułtańskie
ananas kandyzowany
papaja kandyzowana
kolorowa posypka do ciast
tłuszcz do natarcia i mąka do posypania blachy
Przygotowanie:
Masło utrzeć na puch, dodać cukier, migdały, skórkę z cytryny, mąkę, ugotowane żółtka i sól. Zagnieść porządnie ciasto i włożyć do lodówki na około 1,5 godziny.
2/3 ciasta rozwałkować na grubość około 0,75 cm i wyłożyć na natartą tłuszczem oraz wysypaną mąką blachę. Z reszty ciasta uformować wałeczki i ułożyć z nich kratkę na cieście. Całość posmarować żółtkiem.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor (ostrożnie z termoobiegiem, bywa niebezpieczny).
Ostudzone ciasto ozdobić konfiturą, a następnie polewami czekoladowymi i wszystkim, co tylko lubimy. Najładniej wygląda w wersji "misz-masz", czyli wtedy, gdy w każdej kratce powstaje inny wzorek.
Taki MAZURKOWY ZAWRÓT GŁOWY zachwyci najwybredniejszych gości, zarówno wyglądem, jak i smakiem, stając się prawdziwą ozdobą Świąt. :-)
Smacznego!
1 polewa czekoladowa biała
1 polewa czekoladowa gorzka
żelki - miśki
płatki migdałowe
rodzynki sułtańskie
ananas kandyzowany
papaja kandyzowana
kolorowa posypka do ciast
tłuszcz do natarcia i mąka do posypania blachy
Przygotowanie:
Masło utrzeć na puch, dodać cukier, migdały, skórkę z cytryny, mąkę, ugotowane żółtka i sól. Zagnieść porządnie ciasto i włożyć do lodówki na około 1,5 godziny.
2/3 ciasta rozwałkować na grubość około 0,75 cm i wyłożyć na natartą tłuszczem oraz wysypaną mąką blachę. Z reszty ciasta uformować wałeczki i ułożyć z nich kratkę na cieście. Całość posmarować żółtkiem.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor (ostrożnie z termoobiegiem, bywa niebezpieczny).
Taki MAZURKOWY ZAWRÓT GŁOWY zachwyci najwybredniejszych gości, zarówno wyglądem, jak i smakiem, stając się prawdziwą ozdobą Świąt. :-)
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTe ugotowane żółtka tzn że na twardo?
OdpowiedzUsuńTak, na twardo - nadają ciastu super konsystencję. :)
OdpowiedzUsuń