niedziela, 10 czerwca 2012

Z WIEDŹMOWEJ KUCHNI: Babka cynamonowo-kawowa


Zabrałam się na dobre za porządki w moim fotograficznym archiwum kulinarnym. Wciąż mam ambitny plan przeniesienia na tego bloga kilkudziesięciu przepisów z Facebooka, opracowania jakiegoś solidnego spisu treści i w ogóle - ogarnięcia się. Na razie jednak - jak na porządną i systematyczną babkę przystało - nadrabiam zaległości. Zatem, proszę państwa, oto babka. ;-)



BABKA CYNAMONOWO-KAWOWA
czyli typowo niedzielne aromaty

Składniki:

3 jaja
0,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki oleju
2 łyżki kakao
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

Jajka miksujemy na jednolitą masę z cukrem i cukrem wanilinowym. Dolewamy stopniowo wodę i olej, cały czas miksując, a później - powoli - mąkę. Mieszamy delikatnie, a następnie dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy cynamon. Do drugiej - kawę rozpuszczoną w 1 łyżce wrzątku (lekko wystudzoną, gwoli ścisłości; gdyby zaś to ciasto okazało się zbyt rzadkie, można dodać kilka łyżek mąki).

Oba ciasta nakładamy na przemian do średniej wielkości formy cwibakowej, nasmarowanej tłuszczem i lekko wysypanej bułką tartą. Możemy - dla ciekawszego, marmurkowego efektu - wymieszać dodatkowo ciasto widelcem. 

Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (z włączonym termoobiegiem). Po upieczeniu i wystudzeniu możemy dodatkowo przyozdobić babkę cukrem pudrem, ale... moim zdaniem idealna jest w takiej surowej wersji, bez dodatków. ;-) 

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz