piątek, 2 marca 2012

Z WIEDŹMOWEJ KUCHNI: Zapiekany O'Brok

To wszystko wina Krystyny! Napisała mi, że robi sobie na obiad makaron w sosie brokułowym i zainspirowała mnie (przez duże "I") do tej gry w zielone. :) 

ZAPIEKANY O'BROK
czyli makaron z brokułami i szynką 
pod śmietanową kołderką




Składniki:

250 g makaronu (muszelki, rurki czy inne cudactwo)
1 średniej wielkości brokuł
2-3 łyżki mleka
kilka plastrów żółtego sera 
150 g śmietany 18%
1 jajo
kilka plastrów szynki
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, bazylia, lubczyk, ewentualnie jakaś vegeta (do brokuła)


Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, bo cóż z nim innego można zrobić, a później - odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy w bezpieczne miejsce. 

Podobnie postępujemy z brokułem. Dzielimy na różyczki, wrzucamy do wrzątku, dodajemy przyprawy (pieprz, vegeta, sól) i mleko, żeby nieco złagodzić intensywny zapach gotowanego warzywa. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości. Odcedzamy.

W niewielkim rondelku roztrzepujemy jajko. Dodajemy do niego śmietanę, pokrojony lub starty ser. Następnie dodajemy 1/3 ugotowanego brokuła i mieszamy, aż się rozdrobni. Doprawiamy do smaku. 

Naczynie żaroodporne natłuszczamy nieco, a później wykładamy do niego makaron, pokrojoną drobno szynkę i resztę brokuła. Mieszamy delikatnie. Całość pokrywamy masą śmietanowo-jajeczną.

Zapiekamy całość w 170 stopniach Celsjusza, aż masa się zrumieni (u mnie zrumieniła się ciut za mocno). :-)

Smacznego! :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz